Recomanacions per un Sant Jordi amb enfocament de gènere i drets humans

Per cultivar l’esperit crític i començar a construir alternatives des del confinament, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida fem una selecció de recomanacions literàries des de diferents entitats del teixit associatiu de Lleida.

La celebració de la diada de Sant Jordi 2020 es trasllada al 23 de juliol a causa del coronavirus, i el dia del llibre i la rosa ens agafarà confinats a casa. El confinament i les mesures de seguretat durant l’estat d’alarma han posat molts petits negocis contra l’espasa i la paret, i un d’ells és el de les petites llibreries. Per pal·liar els efectes de la crisi arrel de la COVID-19, han sorgit algunes iniciatives, com “llibreries obertes” d’Òmnium cultural, des de la qual es pot escollir un títol d’un catàleg en línia i decidir la llibreria on es recollirà un cop aixecat l’estat d’alarma i el confinament. 

El sector dels llibreters i llibreteres demana que no es facin comandes i enviament de llibres per Sant Jordi, per protegir la salut dels repartidors i per no col·lapsar el sector, a la vegada que fan una crida a donar suport a les petites llibreries davant del model que representa Amazon i altres grans empreses de compra online.

Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, hem volgut fer un recull de recomanacions de llibres amb temàtiques al voltant de la pau, els drets humans, la cooperació, el desarmament, el feminisme, l’antiracisme i la justícia social, recomanacions personalitzades des de diferents entitats del teixit associatiu lleidatà i de la província, que podem afegir dins la llista de desitjos per a la diada del 23 de juliol. Perquè no hi ha res com una recomanació feta des del cor per a decidir-se per un títol a l’hora d’escollir un llibre.

Us convidem a fer de la lectura un espai per generar esperit crític, per a construir alternatives i imaginar un món millor, més just, més amable, més solidari, igualitari i en pau.

Per a l’Enric Figueres, de Garrigues Cooperació hi ha llibres que no caduquen mai, i un d’aquests és el que ens recomana “Ensayos sobre la ceguera”, de José Saramago, sobre la responsabilitat d’obrir els ulls davant la ceguesa dels altres.

     –  Ensayos sobre la ceguera. José Saramago, Editorial Debolsillo (2015)

Laura Fontana, de Lleida pels Refugiats, ens recomana “El diari de la Míriam”, de Míriam Rawick, un testimoni únic de la guerra de Síria des de la mirada d’una nena de 14 anys, que des dels 7 escriu un diari i veu (i viu) com la guerra va apropant-se a Alep fins que ha de fugir amb la seva família. 

        El diari de la Míriam, Míriam Rawick. Angle Editorial (2018)

        Des de Lleida pels Refugiats també ens recomanen el llibre, editat per l’entitat, “Camins de mar i sorra”, un recull de relats sobre migracions i refugi, d’autors i autores lleidatanes, i “La memoria Rota” de l’autora lleidatana Antònia Pons, sobre la vida als campaments sahrauís. Ambdòs llibres poden aconseguir-se a través de l’ONG Lleida pels Refugiats.

Rafa Terol, de l’entitat ecologista Rebel·lió o Extinció Lleida, ens recomana dos títols molt recents i molt adients per entendre el moment que estem vivint, des de l’ecologisme i la defensa de la sanitat pública: 

Otro fin del mundo es possible, decían los compañeros. Sobre transiciones ecosociales, colapsos y la imposibilidad de lo necesario. Jorge Riechman, mra Ediciones (2019)

¿A quién vamos a dejar morir? Sanidad pública, crisis y la importancia de lo público. Javier Padilla Bernaldez, Editorial Capitan Swing (2019)

Albert Montserrat, de Ponent Coopera, ens recomana l’obra apassionada de l’escriptora, professora i activista feminista Silvia Federici sobre la construcció d’allò comú des del rebuig dels privilegis, i una mirada cap a la sobirania  energètica amb una proposta realitzada en el si de l’associació Col·lectiu per a un nou model Energètic i Social Sostenible (CMES).

Tornar a encantar el món. El feminisme i la política dels comuns. Silvia Federici, Editorial Tigre de Paper (2019)

 La transició a les renovables. Cap a una energia social i solidària. De Jordi Pujol Soler i Carles Riba Romeva, Pol·len Edicions (2019).

Gemma Casal, tècnica de la Coordinadora i membre del Grup de Dones Lleida i la Plataforma Fruita amb Justícia Social, ens recomana “Canvi Climàtic” de Yayo Herrero, referent de l’ecofeminisme a Europa, un llibre il·lustrat per reflexionar sobre les causes i conseqüències del canvi climàtic. També ens recomana un altre títol, de Jule Goikoetxea: “Privatizar la democracia: capitalismo global, política europea y Estado español”.

Canvi Climàtic. Yayo Herrero i María González; Editorial Litera (2019)

Privatizar la democracia: capitalismo global, política europea y Estado español. Jule Goicoetxea; Icaria editorial (2018)

Més propostes feministes de la mà de Maria Alloza, d’associació LIKA, que ens recomana una altra obra de Silvia Federici, “El patriarcat del salari”, un plantejament radical sobre la relació amb el mercat laboral del treball de cures, el treball domèstic i altres tasques invisibilitzades que duen a terme sobretot les dones, i també la prostitució o els ventres de lloguer. També ens recomana el nou llibre de Coral Herrera que sortirà a la venta el proper 30 d’abril però que ja es pot encarregar a les llibreries, “Cómo disfrutar del amor”, consells i eines des del feminisme per gaudir de relacions sanes, estimar-nos millor i no patir per amor. 

El patriarcat del salari, crítiques feministes al marxisme. Silvia Federici. Editorial Tigre de paper (2018)

Cómo disfrutar del amor: herramientas para llevar la teoría a la práctica. Coral Herrera. Ediciones B (2020)

Carme Campoy, d’Alpicat Solidari, ens recomana dos lectures que l’han marcat, d’aquells títols que mai passen de moda: “Un sueño de paz” la història de Leymah Gbowee, la dona que va crear Acción en Masa Liberiana por la Paz, una moviment de dones per la pau durant la cruenta guerra civil de Libèria, i van fer pressió social i política a través de la vaga sexual; i “Las trincheras de la esperanza”, sobre el fisioterapeuta italià que des de 1990 treballa intentant reconstruir la vida de les persones víctimes de les mines antipersona a Afganistan.

Un sueño de paz: La lucha de una mujer liberiana por cambiar su destino y el de su país. Leymah Gbowee i Carol Mithers. Editorial Aguilar (2012)

Las trincheras de la esperanza: Alberto Cairo, el hombre que reconstruye vidas en Afganistán. Antonio Pampliega. Editorial Península (2018)

Asmae Nanouk i Hiba Alaoui, de l’Associació Unim Cultures, ens recomanen que fem una mirada decolonial al feminisme i una immersió en la realitat de les persones migrades amb títols com: “La cárcel del feminismo: hacia un pensamiento islámico decolonial” de Siri Adlbi Sibai o “La hija extranjera” de Najat el Hamchi. També ens recomana “Tothom hauria de ser feminista” de l’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie.

La cárcel del feminismo: Hacia un pensamiento islámico decolonial. Sirin Adlbi Sibai, Editorial Akal (2016)

Tothom hauria de ser feminista. Chimamanda Ngozi Adichie, Editorial Fanbooks (2018)

La hija de la extranjera. Najat el Hamchi. Editorial Destino (2015)

La Cristina Cristòfol, de l’ associació Amics del Sàhara de les Terres de Ponent, ens fa una recomanació pensant en els petits de casa: “Saps qui és la Maimuna?” Un conte en català i en àrab, per donar a conèixer la realitat dels nens i nenes que viuen al campament sahrauí de Tindouf i el programa Vacances en Pau, que enguany ha hagut de cancelar-se degut al coronavirus. El llibre ha estat editat per l’entitat ACAPS (Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí) Girona. Per als adults, recomana “Refugiados permanentes”, de Pedro Hernández, editat per COOOS (Cooperació Osona-Sàhara), que ens parla de l’expropiació de la terra sahrauí pel govern de Marroc, amb l’ajuda de França, Espanya i EEUU, i el silenci de les Nacions Unides i la comunitat internacional davant d’un conflicte de més de 40 anys de duració. Els dos llibres poden demanar-se contactant amb l‘Associació Amics del Sàhara de les Terres de Ponent.

Saps qui és la Maimuna? Montserrat Fiol Santaló, ACAPS Girona (2019)

Refugiados Permanentes: Los dilemas del pueblo sahrauí. Pedro Hernández Carrión. COOOS

Anna Rafael, de l’Associació Antisida Lleida ens recomana abordar la maternitat des del feminisme amb “Mama desobedient” d’Esther Vivas i proposa apropar la diversitat afectiva i sexual a les aules amb “Pedagogías Queer”         de Mercedes Sanchez Sáinz.

Mama desobedient. Esther Vivas; Ara Llibres (2019)

Pedagogías queer. ¿Nos arriesgamos a hacer otra educación? Mercedes Sanchez Sáinz; Editorial Catarata (2019)

L’equip tècnic de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida us fem una recomanació especial al complir-se aquest any, 25 anys de l’acampada del Moviment 0,7 a Lleida, que va marcar l’inici de la Coordinadora, i que podreu demanar a través de l’oficina de Cooperació i Solidaritat de la Universitat de Lleida, o demanant-lo a la vostra llibreria. També us recomanem una Guia per no col·laborar amb el finançament d’armes, una publicació del Centre Delàs d’estudis per la pau.

Movent consciències: El moviment 0,7 i més, origen de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida. Jordi Domingo i Laura Marín. Icaria Editorial (2011)

Guia para no colaborar con la financiación de las armas. Jordi Calvo Rufanges (coord.), Eduardo Aragón, Maaike Beenes, Giorgio Beretta, Ugo Biggeri, Chloé Meulewaeter y Susi Snyder. Icaria Editorial (2019)

odeu trobar més recomanacions interessants de llibres sobre pau, drets humans, cooperació i alternatives econòmiques a la web del Centre Delàs d’estudis per la pau i de la Xarxa d’Economies Solidàries (XES) 

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard