Nou record històric de despesa militar de l’Estat espanyol

Foto: @sanchezcastejon
Un nou informe del Centre Delàs denuncia que en plena crisi sanitària, social i ecològica, "1 de cada 5 euros que inverteix lʻAdministració central tenen una finalitat militar".

Segons el càlcul del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, que inclou partides de despesa militar repartides (o amagades) en altres ministeris, la despesa militar espanyola als pressupostos generals de l’Estat per a 2022 aprovats pel Govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos ascendeix als 22.796 milions d’euros, un 124% més del que s’ha assignat al Ministeri de Defensa (10.155 milions). Aquesta xifra suposa un nou rècord històric i un creixement del 5,75% respecte a l’any anterior. L’increment s’explica en part per l’augment del 16,2% en les inversions en armaments, que arriben als 4.581,5 milions, la qual cosa suposa el 21,38% del total de les inversions estatals o el que és el mateix, que 1 de cada 5 euros que inverteix l’Administració central tenen una finalitat militar. La despesa militar diària puja fins als 62 milions, suposant 479 euros per habitant. 

L’Asociación Española de Investigación para la Paz i el Centre Delàs han lliurat al Govern Espanyol una petició per demanar la reducció d’aquests recursos i la seva reorientació a despeses ecosocials, “en moments de profunda crisi econòmica, sanitària, social i ecològica”.

El pressupost més militarista de la història

Una anàlisi històrica del darrer quart de segle (de 1996 fins a l’actualitat) ens permet identificar els Programes Especials d’Armament (PEA) com un element clau d’impuls i vertebrament de l’economia militar espanyola, i ens ajuda a explicar increments notables durant aquest període: d’un 129% en la despesa militar; un 199% en les inversions militars; un 821% en la facturació de material militar per part de la indústria; i un 3.012% en les exportacions d’armes.

“El signe polític dels diferents governs que s’han succeït en aquests 25 anys no ha alterat de cap manera el tracte preferent que ha rebut el complex militar-industrial espanyol, privilegiat en la confecció de pressupostos i polítiques públiques i fortament imbricat a les esferes de poder de l’Estat”, apunta Quique Sánchez, també investigador del Centre Delàs i autor de l’informe. Tal com explica l’autor a la publicació, aquests alts nivells de connivència entre indústria militar, Forces Armades i Govern expliquen la creixent tendència armamentista de l’Estat espanyol i es plasmen sovint en pràctiques de dubtosa ètica o directament il·legals, com exemplifiquen diversos casos de corrupció, tràfic d’influències o vendes d’armes a països implicats en conflictes armats.

Les inversions en armes disparen el pressupost de defensa en plena pandèmia

També fa augmentar un 8,76% la R+D militar, a la qual en total es destinen 938,5 milions d’euros, dels quals 708,2 aniran dirigits al desenvolupament de noves armes. La recuperació de la R+D militar des de la sortida de la crisi en comparació a la de la R+D civil seria encara més notable si no fos pels fons europeus que rep aquesta última en aquests pressupostos. “Si a més tenim en compte que la taxa d’execució del pressupost de R+D civil (51% el 2020) és normalment molt inferior a la de la R+D militar (97% el 2020), així com que el percentatge de devolució dels crèdits atorgats és insignificant, queda palès el greuge comparatiu entre allò que l’Estat espanyol dedica a la investigació en l’àmbit civil i el militar”, explica Xavier Bohigas, també investigador del Centre Delàs i autor de l’informe.

Aquest nou augment de la despesa militar està molt vinculat als Programes Especials d’Armament (PEA), dels quals fins ara se n’han aprovat 34, amb un cost actual que puja als 51.644 milions d’euros, dels quals 17.390 milions han estat aprovats des de 2018 per Pedro Sánchez i inclouen la recent assignació de 2.500 milions per a la segona fase de desenvolupament del programa del futur avió de combat Sistema de Combat Aeri (FCAS), el cost final del qual pot superar els 50.000 milions d’euros i que inclou empreses com Airbus, Tecnobit, Indra, Sener, ITP Aero o GMV.

*Consultar i descarregar el resumen executiu i l’informe complet del Centre Delàs d’Estudis per la Pau “La despesa militar real de l’Estat espanyol per a 2022. Les inversions en armes disparen el pressupost en defensa en plena pandèmia” aquí.

Objecció fiscal a la despesa militar: desarma els teus impostos

L’Objecció Fiscal és un acte de desobediència civil, és la negació de col·laborar amb l’Estat en la preparació de les guerres i en el manteniment de l’estructura militar. 

Consisteix a separar una part de l’impost sobre la renda, la part que correspondria a la despesa militar, i desviar-la cap a un projecte social i solidari. 

La campanya per presentar la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2021 encara no està activa. Si vols, pots deixar-nos les teves dades de contacte aquí i així t’avisarem quan estigui disponible, t’assessorarem de com fer-ho i t’enviarem la informació més rellevant. 

La Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida promou la construcció d’un món sense guerres on la seguretat i la vida de les persones estiguin al centre de totes les polítiques públiques i dels seus pressupostos.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard