L’ONG Reds publica un diagnòstic sobre corresponsabilitat política i protecció internacional dels Drets Humans

El procés s'ha fet conjuntament amb 16 municipis d'arreu de Catalunya, entre els quals Lleida, i ha estat impulsat per Red de solidaridad para la transformación social.

Recentment, s’ha publicat el Diagnòstic sobre corresponsabilitat política i protecció internacional dels Drets Humans des dels governs locals de Catalunya, una iniciativa de l’equip de Red de Solidaridad para la Transformación Social (REDS). En el procés d’elaboració del document hi ha participat el personal tècnic de cooperació, les entitats, les coordinadores d’ONGD i els responsables polítics/ques dels 16 municipis de Catalunya que han aportat les seves experiències i han reflexionat conjuntament sobre els reptes de futur en matèria de Drets Humans.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida vam participar en aquest procés, juntament amb diverses organitzacions socials, amb l’objectiu d’aprofundir en l’intercanvi d’experiències i pràctiques i per exposar el grau de coordinació entre l’Ajuntament de Lleida i les organitzacions de la societat civil en accions d’incidència política en l’àmbit dels Drets Humans i corresponsabilitat política en l’àmbit local.

En aquest sentit, l’informe destaca la proposta de circuits i el grup d’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans on participem juntament amb l’Oficina de Desenvolupament i Cooperació de la UdL i l’Àrea de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida. A més, també ressalta que l’Ajuntament de Lleida ha estat la primera ciutat del món en aprovar una moció que reconeix l’exili colombià gràcies a la feina impulsada des del Nido Catalunya de Suport a la CEV i de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i a través de l’articulació amb la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida.

Marina Camargo, víctima colombiana resident a Ponent
Marina Camargo, víctima colombiana resident a Ponent presentant la moció per reconèixer l’exili colombià

El diagnòstic s’emmarca en el programa “De l’àmbit local al global: protecció internacional dels Drets Humans des dels governs locals”, una proposta de Reds – finançada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona – que convida a reflexionar sobre el paper fonamental dels governs locals a Catalunya, com a titulars d’obligacions, en accions d’incidència política i diplomàcia ciutadana. Accions que s’espera que siguin coordinades conjuntament amb el seu teixit associatiu de base, en qualitat de titulars de responsabilitats.

La protecció internacional dels Drets Humans té noms propis i causes concretes. Parlar de protecció internacional dels Drets Humans des dels governs locals és fer un pas més enllà de la solidaritat internacional, perquè significa apel·lar a la responsabilitat col·lectiva – corresponsabilitat – de salvaguardar els límits ètics i jurídics que garanteixen la convivència mundial, com a bé superior , definits per la normativa internacional dels Drets Humans.

Red de solidaridad para la transformación social (Reds)

És una plataforma multidisciplinar que promou i incideix en processos de transformació social per tal d’enfortir una cultura inclusiva, la justícia global i el benestar comú. Reds va néixer a Barcelona l’any 1999. Treballem en iniciatives de sensibilització i pedagogia social, incidència política, cooperació internacional, formació i investigació a través del treball en xarxa i la col·laboració amb altres col·lectius i organitzacions.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard