Reds, conjuntament amb el Centre d’Estudis del Discurs, presenten la guia pràctica: “Identificació d’estratègies discursives que promouen la discriminació i l’odi” . La guia dona eines des de l’Anàlisi Crítica del Discurs ( ACD ) per desemmascarar estratègies i estructures discursives que alimenten els discursos discriminatoris i d’odi.
Segons el Comitè per l’Eliminació de la Discriminació Racial (CERD) de l’ONU, els discursos d’odi són aquells que refan els principis bàsics dels Drets Humans de dignitat i igualtat i que degraden la postura de persones i grups a la societat. Els discursos d’odi són la cara més visible de la violència dirigida a certs grups humans històricament discriminats, així i tot, aquesta comença molt abans. Per tant, ens hem de preguntar: quin és el fonament d’aquests discursos?
Amb aquesta guia es pretén, més que mostrar els discursos d’odi, proporcionar una eina útil per detectar aquells discursos implícits i menys evidents que fonamenten societats discriminatòries. Molts d’aquests discursos passen desapercebuts però extremadament nocius per a la nostra societat.
Per tal de proporcionar aquesta eina útil de treball la guia exposa de forma senzilla conceptes extrets de la teoria de l’Anàlisi Crítica del Discurs (com el triangle, discurs, cognició i societat) recursos per analitzar les estratègies i estructures discursives (com el quadre ideològic) i un exemple pràctic on es du a terme una anàlisi.
Aquesta guia és el fruit del cicle de Tallers “El discurs i l’odi” organitzat per Reds i impartit pel Centre d’Estudis del Discurs. Aquest centre va ser fundat el 2017 a Barcelona, per Teun van Dijk, un dels precursors dels Estudis Crítics del Discurs i un dels principals teòrics d’aquesta disciplina.
Link a la guia: https://drive.google.com/file/d/14q2frLsWg4WzHeitFFKXid1S2T2apgM-/view