Entitats, empreses, administració i sindicats agraris reflexionen sobre la manca d’allotjaments per a persones temporeres a Ponent

En una jornada de debat a l’IEI, les organitzacions impulsores asseguren que l’acollida amb dignitat d’aquestes persones és possible i reclamen la implicació efectiva de tots els agents de la campanya de la fruita.

Dissabte passat al matí es va celebrar una jornada de debat al voltant del dret a l’habitatge i els models d’acollida en el treball agrari impulsada per Arrels Sant Ignasi, Càritas Diocesana Lleida, Fruita amb Justícia Social i la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, en el marc de la campanya “La vida al centre”.

Maria Santos Sastre, tècnica de Càritas Espanyola i Özgür Güneş Öztürk, de la cooperativa Col·lectivaT i investigadora en ciències socials per la Universitat de Lleida, van ser les encarregades d’iniciar la jornada amb una conferència sobre l’estat de la situació. En concret, Maria Santos va remarcar la importància del treball en xarxa entre els diferents agents de la campanya i va instar a les administracions públiques a impulsar el treball amb la comunitat i l’entorn per tal de combatre els discursos estigmatitzadors i racistes fomentant la participació i l’empoderament. Per la seva banda, l’Özgür Günes va situar el racisme estructural i el sistema econòmic predominant com els orígens de la situació d’exclusió social, laboral i política que pateixen moltes d’aquestes persones. En aquest sentit, va remarcar que les situacions administratives irregulars i l’actual model de producció exposen a les persones migrants a una zona de “no ésser” i a la vulneració dels drets humans. 

A continuació, la jornada “Dret a l’habitatge i models d’acollida en el treball agrari” va comptar amb una taula d’experiències i bones pràctiques on es va posar de manifest que acollir dignament és possible i és una realitat al nostre entorn. Seydou Diop, portaveu d’ASNUCI i impulsor d’un espai d’acollida autogestionat pels treballadors a Lepe, Miquel Piñol, pagès de la Terra Alta i responsable de l’acollida de treballadors a la verema i Neus Martí, de l’empresa Rio Cinca, van coincidir en la responsabilitat de tots els actors per garantir el dret a l’habitatge dels treballadors i van reivindicar una major voluntat política. 

Finalment, la jornada va cloure amb la participació de representants de la Diputació de Lleida, responsables d’ajuntaments que cada any acullen treballadors temporals de la fruita, Unió de Pagesos i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Les reflexions i propostes dels debats d’aquesta jornada es recolliran en una relatoria que es farà pública properament. 

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard