El mapa de la vergonya

Categoria: Maletes pedagògiques
Temàtica: Drets humans, Objectius de desenvolupament del mil•lenni
Tipus de recurs: Unitat Didàctica
Nivell educatiu: Primer cicle de primària, Segon cicle de primària, Tercer cicle de primària, Primer cicle de secundària, Segon cicle de secundària, Batxillerat, Persones adultes
Formats i mides unitats didàctiques descarregables
Idioma català
Entitat Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació
Email entitat jcastro2@xtec.cat
Temàtica: Desigualtats

Aquest material pretén posar a l’abast de professorat i alumnat un seguit d’eines i recursos educatius per a que l’alumnat comprengui la importància de la ciutadania mundial, recerqui informació, construeixi el seu propi significat d’aquesta informació mitjançant l’anàlisi i es plantegi accions i les porti a terme de manera individual i col·lectiva per a transformar el món en el que viu.

El punt inicial de partida són els Objectius del Mil·lenni (ODM) i el Mapa de la Vergonya. La Unitat didàctica comença per activitats de formació de grups, aquests grups es formen a partir dels interessos i maneres de treballar del propi alumnat implicat. A continuació es coneixen i treballen els ODM, utilitzats aquí com a recurs didàctic per a centrar l’alumnat en uns quants temes dintre de l’abast enorme que te l’Educació pel Desenvolupament. Poc a poc, desglossant els ODM i treballant-los, comparant les dades i problemes que plategen aquestos i que enumeren els informes del Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD) i fent ús de les dades i localització geogràfica dels països de món, mitjançant el Mapa de la Vergonya, intentem que l’alumnat arribi al plantejament crític dels problemes, i, sobretot, a la recerca de solucions possibles.

Durant aquest camí els grups aniran canviant, mitjançant activitats diverses, els coneixements seran presentats de diverses maneres, fent ús de les Tecnologies de la Informació, de l’Aprenentatge i de la Comunicació (TIC, TAC), de mapes i de les pròpies creacions de l’alumnat. Finalment, l’alumnat proposarà unes accions a desenvolupar en el seu propi àmbit d’actuació en el entorn, que tinguin com a objectiu canviar el seu propi món, que forma part del canvi de l’aldea mundial.

Podeu descarregar les unitats didàctiques AQUÍ

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard