Som Connexió no és una operadora de telefonia més. És un projecte col·lectiu transformador i sense ànim de lucre que no perpetua les desigualtats econòmiques i que busca el bé comú oferint les millors condicions possibles: de proximitat, d’atenció, de confiança, de preu i de servei. Una iniciativa que demostra que construir alternatives en el camp de les telecomunicacions i canviar un model injust, insolidari i insostenible és possible.
La cooperativa dona servei a tot l’estat espanyol des de 2015, i a més a més ofereix materials educatius per a un ús del mòbil conscient, sobretot entre els més joves. Per això, ha editat una guia “per a famílies malvades i cruels”, aquelles que es resisteixen a claudicar al mantra “vull un mòbil, vull un mòbil” que els seus fills preadolescents repeteixen cada dia, cada cop més aviat. Segons l’estudi que va realitzar l’agència noruega Xplora, a l’estat espanyol el 2019, el 60% dels nens i nenes demanen el seu primer telèfon abans dels 9 anys. El problema és que aconsegueixen el que demanen. Segons l’INE, el 66% de menors entre 10 i 15 anys ja tenen dispositius mòbils personals, i aquest percentatge puja al 75% a partir dels 12 anys.
Problemes que pot generar el mòbil en nens i adolescents
Lidiar amb aquesta realitat no és fàcil, i que a més, fora bromes, és un tema que preocupa a moltes famílies i amb raó.
El recent estudi “Percepció de l’ús del telèfon mòbil en alumnes des de primària a la universitat”, de la Universitat Complutense de Madrid assenyala que els adolescents són doblement vulnerables a l’addicció: per un costat perquè ja han nascut en un entorn digitalitzat i, per tant, normalitzen usos i conductes vistes als adults, i per l’altre perquè els seus circuits neuronals estan en plena fase madurativa.
Pels adolescents el mòbil és un dels objectes més desitjats perquè els hi dona entrada a un món sense límits (o això pensen ells). Els hi dona autonomia, identitat, prestigi…
Però la realitat és una altra. El mateix estudi assenyala que també els provoca altres conseqüències:
- desajust en habilitats comunicatives
- dèficit d’habilitats per afrontar i gestionar situacions adverses i estressants
- carències de recursos per solucionar-les, baixa autoestima, introversió…
Cada cop coneixem més i més casos de patologies vinculades a l’ús desmesurat de les telecomunicacions i és clau, per fer-hi front, educar a les noves generacions per fer un ús responsable i sa de la tecnologia.

Amb aquest horitzó Som Connexió han elaborat una guia per acompanyar als fills i filles en la incorporació del telèfon mòbil. Una guia en format digital que es pot descarregar del blog de la companyia, i la versió impresa es podrà recollir també a les oficines de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, que en la seva política de coherència, ha fet el pas per a contractar els serveis de telefonia i internet a través de la cooperativa Som Connexió.