Som Connexió publica una guia per acompanyar l’ús del mòbil dels fills i filles

La cooperatica catalana de telecomunicacions ha creat una guia digital que també es podrà recollir en format imprès a les oficines de la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida

Som Connexió no és una operadora de telefonia més. És un projecte col·lectiu transformador i sense ànim de lucre que no perpetua les desigualtats econòmiques i que busca el bé comú oferint les millors condicions possibles: de proximitat, d’atenció, de confiança, de preu i de servei. Una iniciativa que demostra que construir alternatives en el camp de les telecomunicacions i canviar un model injust, insolidari i insostenible és possible.

La cooperativa dona servei a tot l’estat espanyol des de 2015, i a més a més ofereix materials educatius per a un ús del mòbil conscient, sobretot entre els més joves. Per això, ha editat una guia “per a famílies malvades i cruels”, aquelles que es resisteixen a claudicar al mantra “vull un mòbil, vull un mòbil” que els seus fills preadolescents repeteixen cada dia, cada cop més aviat. Segons l’estudi que va realitzar l’agència noruega Xplora, a l’estat espanyol el 2019, el 60% dels nens i nenes demanen el seu primer telèfon abans dels 9 anys. El problema és que aconsegueixen el que demanen. Segons l’INE, el 66% de menors entre 10 i 15 anys ja tenen dispositius mòbils personals, i aquest percentatge puja al 75% a partir dels 12 anys.

Problemes que pot generar el mòbil en nens i adolescents

Lidiar amb aquesta realitat no és fàcil, i que a més, fora bromes, és un tema que preocupa a moltes famílies i amb raó. 

El recent estudi Percepció de l’ús del telèfon mòbil en alumnes des de primària a la universitat, de la Universitat Complutense de Madrid assenyala que els adolescents són doblement vulnerables a l’addicció: per un costat perquè ja han nascut en un entorn digitalitzat i, per tant, normalitzen usos i conductes vistes als adults, i per l’altre perquè els seus circuits neuronals estan en plena fase madurativa.

Pels adolescents el mòbil és un dels objectes més desitjats perquè els hi dona entrada a un món sense límits (o això pensen ells). Els hi dona autonomia, identitat, prestigi… 

Però la realitat és una altra. El mateix estudi assenyala que també els provoca altres conseqüències: 

  • desajust en habilitats comunicatives
  • dèficit d’habilitats per afrontar i gestionar situacions adverses i estressants
  • carències de recursos per solucionar-les, baixa autoestima, introversió…

Cada cop coneixem més i més casos de patologies vinculades a l’ús desmesurat de les telecomunicacions i és clau, per fer-hi front, educar a les noves generacions per fer un ús responsable i sa de la tecnologia.

Amb aquest horitzó Som Connexió han elaborat una guia per acompanyar als fills i filles en la incorporació del telèfon mòbil. Una guia en format digital que es pot descarregar del blog de la companyia, i la versió impresa es podrà recollir també a les oficines de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, que en la seva política de coherència, ha fet el pas per a contractar els serveis de telefonia i internet a través de la cooperativa Som Connexió.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard