L’alumnat de 12 centres educatius de Lleida han estat treballant la Comucació No Violenta, un “llenguatge de pau” que ens porta a la reflexió sobre com ens comuniquem i ens permet aprendre a gestionar millor i fins i tot a evitar conflictes, en el marc de les activitats del Dia Escolar de la No Violència i la Pau des del mes de novembre.

El DENIP va culminar el 30 de gener, dia de l’efemèride i a més a més, 75è aniversari de la mort de Gandhi, amb la creació d’una instal·lació artística col·lectiva en 3 places de la ciutat i la participació de més de 600 alumnes. Com cada any, però, hem volgut anar més enllà del dia del DENIP per tal de donar continuïtat a aquesta jornada tant important i seguir amb la tasca de promoció de la Cultura de la Pau, i un any més col·laborem amb l’Animac per reivindicar el poder de l’animació com a eina de transformació social.
La tercera fase del DENIP, doncs, constarà d’un taller d’animació de GIFS no violents a l’espai Animacrea de la Llotja els dies 23 de febrer a les 17:00 i 24 de febrer a les 10:00, inclosos en la programació del festival de cinema d’animació de Lleida. Un dels tallers es realitzarà a l’escola Frederic Godàs, amb alumnat de 4rt de primària que han participat també en les altres activitats proposades.
Els GIF són petites animacions a partir d’una sèrie de fotogrames que es reprodueixen en bucle, creant una animació sense so d’aproximandament 5 o 10 segons, i de baixa resolució per la qual cosa ocupen poc espai i poden enviar-se massivament. Les sigles signifiquen Graphics Interchange Format, o Format d’Intercanvi de Gràfics, i es va crear fa més de 30 anys, però amb l’esclat de les xarxes socials, viuen el seu moment de màxim esplendor, ja que el seu potencial per comunicar i transmetre emocions fa que sigui una eina molt utilitzada virtualment, sobretot per joves de tot el món.

El cineasta Emilio Martí serà l’encarregat de dinamitzar aquests tallers on, a partir de la reflexió sobre com ens comuniquem i sobre situacions quotidianes de conflicte, i aplicant la Comunicació No Violenta, podem transformar missatges violents en comunicació empàtica i assertiva. Els GIFs que aprendran a crear, seran molt útils per a que en les seves pròpies converses a través de les xarxes socials, la immediatesa de les quals sovint no deixa espai a la reflexió i a l’exercici de l’empatia, i podran utilitzar-los i endur-se’ls en els seus telèfons mòvils.