Com ajudar les persones afectades pel terratrèmol a Turquia, Kurdistan i Síria?

La Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida ofereix un recull d'entitats i ONGD amb les quals col·laborar per fer arribar ajuda a les persones damnificades pels terratrèmols.

El terratrèmol de magnitud 7,8 a l’escala de Richter i les rèpliques que han sacsejat Turquia, Kurdistan i Síria la matinada del 6 de febrer, han provocat milers de morts i ferits i incalculables danys materials, que han deixat a moltes persones en situació extremadament vulnerable i zones on no arriba cap mena d’ajuda humanitària. La situació es veu agreujada per les baixes temperatures i les precipitacions que hi ha en aquesta època a la regió.

La situació d’emergència humanitària que s’ha declarat a la zona ha activat ràpidament la solidaritat ciutadana i la preocupació del teixit associatiu solidari. Per aquest motiu, i a l’espera de noves informacions, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida hem fet un recull de les principals entitats internacionals que treballen donant resposta a l’emergència i a les quals es pot fer arribar finançament perquè puguin fer la seva tasca. 

Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, i en coherència amb els missatges que es transmeten des del sector, desaconsellem les recollides de material. Tot i que neixen de la bona fe i l’admirable solidaritat ciutadana, no sempre tenen un impacte positiu. Un dels perills d’aquestes campanyes és que el volum de la donació sigui tan elevat que acabi sent difícil de gestionar i sigui un destorb per les organitzacions humanitàries que treballen a la zona. La desconeixença de les necessitats reals de la població afectada, la petjada ambiental pel desplaçament, l’impacte sobre les economies locals o les restriccions duaneres dels països on es vol fer arribar l’ajuda són alguns dels motius pels quals també  es desaconsellable. Aconsellem que l’ajuda es faci arribar a través d’aportacions econòmiques.

 

Podeu consultar més informació sobre recomanacions en cas d’emergència aquí: https://www.coordinadora-ongd-lleida.cat/ucraina/

Entitats amb les quals col·laborar

Actualitzarem aquesta informació a mesura que tinguem més informació i dades.

FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament fa una crida als ajuntaments i les institucions supramunicipals a sumar-se a la campanya d’emergència pel procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada pel terratrèmol del 6 de febrer al Kurdistan, Síria i Turquia. 

El Fons Català té una trajectòria de suport a respostes d’emergència en aquests territoris en el marc de la Campanya “Món Local Refugi, i actualment està en procés d’identificació de les respostes d’emergècia i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció post-emergència. Per destinar fons a la campanya d’emergència, es poden fer arribar donacions tant públiques com privades als següents comptes bancaris:

Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

Per tal que es destini al terratrèmol de Kurdistan, Síria i Turquia, cal incloure el concepte: Campanya 3829 – Terratrèmol

CREU ROJA

La Mitja Lluna Roja Turca i la Mitja Lluna Roja Siria treballen a primera línia de resposta. La Federació Int

ernacional de la Creu Roka i la Mitja Lluna Roja (IFRC) han activat un Fons d’Emergència per la Resposta a Desastres (DREF) per escalar la resposta inicial.

La Mitja Lluna Roja Turca disposa de més de 238 persones treballadores i 274 persones voluntàries sobre el terreny, oferint suport a les persones afectades pel terratrèmol amb cinc cuines mòbils, 38 vehicles d’emergència, 1.144 tendes de campanya i 5.000 carpes.

Des de la Creu Roja Espanyola s’ha obert una campanya de captació de fons per canalitzar l’ajuda i es llençarà una Crida Internacional.

FARMAMUNDI

Farmamundi, una vegada confirmada la sol·licitud internacional d’ajuda humanitària per part del govern turc, i en plena coordinació amb les autoritats europees i internacionals, ha activat el protocol d’actuació en emergències a través de dues vies: el subministrament de medicaments, material sanitari i kits de traumatologia, i l’acció humanitària i d’emergència dins de Turquia i Síria.

A Síria treballen a la zona nord de la frontera, a la ciutat de Jindris i als camps de refugiats d’Atma i Edleb. A Turquia, assistiran a la població més afectada des de la ciutat de Hatay, Al Rihaneya i Kork khan.

Des de Farmamundi recomanen a la ciutadania no fer recollides de medicaments. Les donacions han de respectar sempre les necessitats del país receptor. En aquesta pàgina podeu conèixer les vies per fer donacions i més informació sobre la campanya. També podeu consultar una guia per tal de fer donació de medicaments de la forma més efectiva.

OXFAM INTERMÓN

Oxfam està realitzant una avaluació general de les necessitats humanitàries i preparant ja la resposta, tant a Turquia com a Síria. El terratrèmol s’ha produït en ple temporal d’hivern, cosa que agreuja encara més les conseqüències per a les persones afectades.

Es poden fer donatius en aquesta pàgina. Oxfam treballa per salvar vides en situacions de crisi humanitària proporcionant aigua, sanejament, aliments i protecció des del primer moment.

CIEMEN

El CIEMEN ha obert una crida a la solidaritat amb les persones damnificades pel terratrèmol que aquest 6 de febrer ha afectat zones del Kurdistan, Turquia i Síria, amb un balanç provisional, aquest dimarts 7 al matí, de més de 5.000 morts i més de 21.000 ferits.

El CIEMEN està en contacte amb les seves dues entitats sòcies a la capital del Kurdistan del Nord, Amed (Diyarbakir), una de les ciutats afectades pel sisme: OSAD i Göç-Der, amb qui recentment hem executat els projectes de cooperació TitulArts i Càmeres i Drets.

Les persones pertanyents a aquestes dues entitats se centren en aquests moments, i previsiblement durant aquesta setmana, a cercar supervivents. El desplegament dels serveis d’emergència de l’Estat turc és enormement insuficient, d’acord amb les nostres fonts a la ciutat.

OSAD i Göç-Der ens fan saber que les necessitats d’atenció i reconstrucció seran múltiples, en una zona castigada per la marginació a què la sotmeten les autoritats turques. Per aquest motiu, i avançant-nos a aquestes necessitats segures, hem obert un compte corrent per a començar a recollir diners per a poder fer-hi front. El número del compte és ES65 2100 0788 6802 0017 8546.

Un cop superada la urgència actual —rescatar el màxim nombre de persones possible—, OSAD i Göç-Der avaluaran i prioritzaran les necessitats d’ajuda, a partir dels graus d’afectació i tenint en compte les capacitats d’intervenció de totes dues organitzacions, o d’altres si escau. Els diners recollits en la campanya es derivaran cap a les intervencions que ens assenyalin les nostres entitats sòcies a Amed. La setmana vinent comptem a poder oferir-vos més dades sobre la destinació específica d’aquesta ajuda.

Tota la informació actualitzada de la campanya s’anirà publicant en aquest enllaç.

PONENT AMB KURDISTAN

El Kurdistan turc viu històricament un infrafinançament crònic, fruit de les polítiques dels diferents governs turcs, i és una de les regions més empobrides de l’estat. A aquesta situació cal sumar-hi la repressió exercida pel règim d’Erdogan els darrers anys i l’ofensiva militar, policial i judicial contra el moviment kurd.

Per aquest motiu i a causa de l’elevat nombre de víctimes i quantioses pèrdues causades pel terratrèmol que es va produir a les zones de Bakur i Rojava, l’organització d’ajuda kurda Mitja Lluna Roja ha fet una crida urgent de suport financer. La Mitja Lluna Roja declara: “D’acord amb el nostre deure i responsabilitat, la nostra organització ha decidit brindar assistència a les víctimes del terratrèmol com més aviat millor”.

SED ONG

L’organització dels Maristes es troba sobre el terreny a Alep i asseguren que es troben saturats, atenent a totes les persones que puguin rebre però amb mitjans insuficients. El germà marista Georges Sabe, referència a Alep, confirma la situació sobre el terreny es dramàtica: «Al carrer veiem la terrible situació: balcons caiguts, edificis esfonsats i la gent fugint amb por a més rèpliques… És el primer cop que com a marista a Alep sento que no puc respirar”.

Per això, l’ONGD ha aprovat una ajuda d’emergència per atendre la crisi humanitària amb ajuda immediata per salvar vides, especialment en el context de fred extrem i escassetat de recursos que dificulten les tasques de rescat.

Per això habiliten un compte per facilitar la tasca sobre el terreny:

IBAN SED: ES05 0075 7007 85 0600820091
BIZUM: 38328

En todos los casos especifiquen en el concepto de su donación: “Emergencia Terremoto

BOSCO GLOBAL

Els Salesians d’Alep ja atenen almenys 300 persones damnificades i necessiten més recursos amb urgència perquè les necessitats augmenten amb el pas de les hores.

“El terratrèmol s’ha sentit molt fort i durant molt de temps”, explica el salesià Alejandro León, responsable dels Salesians a l’Orient Mitjà, des de Kafroun, prop de Homs i de la frontera amb el Líban.

Centenars d’edificis s’han esfondrat, sepultant en molts casos les persones que hi dormien. El nombre d’afectats sol·licitant aquesta assistència ha continuat creixent. Se’ls ha acollit, donat roba, menjar i un lloc per poder romandre segurs. Fins ara, més de 300 persones han estat acollides en aquestes instal·lacions al centre. Moltes de les cases d’aquestes persones van ser greument danyades durant la guerra, i troben en aquesta casa salesiana una llar on sentir-se segurs. A Kafroun, unes 150 famílies en situació similar han sol·licitat també l’acollida per part del centre després de patir importants danys a casa seva.

“Sabem que hi ha molts morts i que molts edificis s’han esfondrat, així que dins de les nostres possibilitats oferirem refugi, acompanyament i ajuda d’emergència amb els béns de primera necessitat que puguem oferir en aquests primers moments”, comenta Alejandro León.

Els salesians d’Alep, que des de l’inici de la guerra atenen la població al centre de la ciutat, han decidit atendre i ajudar els damnificats pel terratrèmol que hi arriben. “Encara no sabem com ens organitzarem, però entre el fred, la neu i la situació de molts edificis després de gairebé 12 anys de guerra, la població necessita ajuda urgent”, asseguren.

Bosco Global, conjuntament amb la Inspectoria Maria Auxiliadora es coordinen per recaptar fons per a aquesta emergència.

A TRAVÉS DE BOSC GLOBAL-INSPECTORIA MARIA AUXILIADORA,

IBAN: ES31 2100 2542 6102 1005 9715

Concepte: Donació SÍRIA (Important que es posi amb claredat el concepte)

FUNDACIÓ PAU I SOLIDARITAT (CCOO)

Des de la Confederació Sindical de CCOO s’inicia una campanya solidària amb les víctimes del terratrèmol que ha arrasat zones de Síria, el Kurdistan i Turquia, i que deixa ja més de 35.000 persones mortes. CCOO de Catalunya donem suport a la campanya, posant a disposició de tothom qui vulgui col·laborar un número de Bizum on poder fer les aportacions econòmiques. El número de Bizum és el 05125. 

Amb les aportacions que rebem es prepararà l’enviament de suport material a les persones damnificades d’aquest terratrèmol, famílies que han quedat desemparades en una situació de precarietat total. Com acostuma a passar en qualsevol desastre de tal magnitud, les persones més vulnerables en són les principals víctimes. Com a mostra de solidaritat amb la classe treballadora d’aquests pobles i amb els sindicats germans que la representen, iniciem aquesta campanya humanitària per tal de pal·liar el mal de forma immediata, així com les conseqüències que es deriven de la destrucció dels mitjans de vida de totes aquestes persones. 

Al drama humà provocat pel moviment sísmic s’hi suma la situació política convulsa a la regió, que dificulta l’accés als recursos d’ajuda per a moltes poblacions afectades, especialment a la població kurda i a les persones refugiades i desplaçades síries de la guerra a la regió d’Alepo.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard