Tres de cada quatre catalans defensen les polítiques de cooperació i d’acollida de refugiats

Autor: Fotomovimiento

Les dades d’opinió pública són fonamentals perquè les entitats puguin orientar els seus programes de sensibilització i incidència política. El 2009 el Govern va publicar una primera enquesta sobre percepcions ciutadanes al voltant de la solidaritat i la cooperació internacionals. El mes de març s’han publicat els resultats de dues enquestes, una encarregada pel Govern de Catalunya i una altra pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que mostren que la ciutadania aposta per reforçar les polítiques de cooperació internacional i de solidaritat amb les persones refugiades.

Els resultats de les dues enquestes publicades ens permeten tenir un retrat bastant aproximat del que pensa la ciutadania catalana sobre alguns temes i apropaments a la justícia global. Així, un 84,2% de la població de Catalunya considera bastant o molt important dedicar diners a la política de cooperació per contribuir al desenvolupament dels països empobrits, i un 75,4%, és a dir, tres de cada quatre, estan d’acord que la Generalitat de Catalunya dediqui el 0,7% dels recursos propis a aquesta política pública. És una de les principals conclusions que recull una enquesta publicada aquest mes de març sobre cooperació encarregada pel departament d’Acció Exterior i Unió Europea del Govern de Catalunya.

Aquesta nova enquesta mostra una preocupació creixent de la població envers les desigualtats i les vulneracions de drets humans al món (un 69,5% front el 63,4% fa catorze anys) i pràcticament 9 de cada 10 entrevistats (86,3%) manifesten una forta preocupació per la situació dels països econòmicament més empobrits.

Les desigualtats i la pau, preocupacions principals

Segons l’enquesta del Govern, els temes que més preocupen a la ciutadania són les desigualtats econòmiques i la pobresa (43%), i la crisi econòmica i energètica (29,8%), però un any després de la invasió russa a Ucraïna, els conflictes armats i les situacions de violència i tensió es posicionen com el tercer tema de preocupació dels catalanes i catalanes (29,1%).

En relació a la guerra d’Ucraïna i malgrat el discurs bel·lista imperant i l’enviament d’armes dels governs europeus a Ucraïna, l’enquesta del Fons Català confirma que que l’enfocament principal entre la ciutadania és el de la resolució pacífica del conflicte: gairebé el 70% de la població creu que la millor manera d’abordar-lo és la via diplomàtica i la pau acordada.

El rol protagonista de la societat civil és una demanda clau per a la construcció de pau, la prevenció i resolució de conflictes.

Gràfic de l’enquesta sobre cooperació del Govern de Catalunya (2023)

L’educació i la comunicació, temes clau

Les organitzacions de justícia global fa molts anys que treballen en espais educatius formals i no formals, i a través de campanyes i activitats al Nord global. 

L’enquesta del Govern confirma la importància que dona la ciutadania a aquest àmbit de treball: el 91,6% creu que l’educació transformadora és molt o bastant important, i pràcticament la totalitat dels enquestats (94,5%) creu que les causes de la pobresa, les desigualtats i la vulneració de drets humans al món són temes que s’haurien de tractar a les escoles i instituts. 

Un altre tema especialment interessant és constatar com la meitat de les persones enquestades manifesten no rebre mai informació sobre la cooperació internacional i molts altres temes de l’agenda internacional.  Al voltant d’un 56% dels enquestats creu que la quantitat d’informació que ofereixen els mitjans de comunicació públics de Catalunya sobre els reptes de la cooperació internacional i la realitat dels països empobrits és poca o nul·la.

Amb la idea d’omplir aquest buit informatiu i apropar el discurs sobre la cooperació i la Justícia global a un públic generalista, fa uns mesos Lafede.cat i La Coordi de Comerç Just i Finances Ètiques van publicar al diari Ara l’interactiu 0,7: el compromís pendent. Amb aquest reportatge transmèdia que indaga en la històrica demanda del 0,7% es pretenia aprofundir també en els canvis d’enfocament i els objectius actuals de la cooperació catalana, així com en les propostes del sector per caminar cap a la justícia global.

ILP Regularització, Fotomovimiento
Autor: Fotomovimiento

Defensa de l’acollida de refugiats

La solidaritat de la població catalana es fa palesa també en el suport majoritari d’aquesta a les polítiques d’acollida de refugiats i refugiades. Segons els resultats de l’Estudi sobre la percepció de la ciutadania de Catalunya davant la guerra a Ucraïnael 77% està d’acord que el seu ajuntament aculli població refugiada d’Ucraïna, i el 72% defensa fer el mateix amb la població provinent d’altres països.

Autor: Ajuntament de Barcelona

Finançament estable i compromís amb el 0,7

Totes dues enquestes confirmen la importància que dona la ciutadania a les polítiques de cooperació i de solidaritat, especialment en moments de crisi, i la demanda, compartida pel sector de la solidaritat internacional, d’un finançament públic i sòlid pel desplegament i execució de les polítiques públiques per part de les administracions i les entitats de justícia global

Més informació:

Notícia publicada a LaFede.cat

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard