Conflicte a Ucraïna

Quina és la millor manera de col·laborar?
Propostes per canalitzar la solidaritat

Davant el conflicte armat entre Rússia i Ucraïna i l’èxode massiu de la població civil ucraïnesa a països veïns, han sigut moltes les persones que s’han posat en contacte amb nosaltres per saber com podien col·laborar. La situació d’emergència humanitària actual ha activat ràpidament la solidaritat ciutadana i la preocupació del teixit associatiu solidari. 

Segons les últimes dades de l’ACNUR, més d’un milió de persones han buscat refugi en països veïns –especialment Polònia, però també Hongria o Romania— des de l’inici de la guerra i calcula que els desplaçats poden arribar als cinc milions. La ciutadania pateix una crisi humanitària que ha deixat milers de persones sense les necessitats bàsiques cobertes. Aquestes xifres se sumen a les prop de 90.000 persones refugiades i sol·licitants d’asil en els vuit anys de conflicte al Donbass que ha afectat 1,68 milions de persones.

QUÈ
fem?

Amb aquesta pàgina web, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida posem a la disposició de les administracions, les organitzacions i la ciutadania algunes propostes, recomanacions i pautes per a col·laborar amb emergències humanitàries i per a donar suport, de la manera més adient, a les persones víctimes del conflicte i a les organitzacions que treballen per fer front a la crisi. Cal tenir en compte que la majoria d’organitzacions internacionals considera que la forma més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja fan feina sobre el terreny. Aquest espai s’actualitzarà a mesura que hi hagi noves informacions.

Recomanacions i pautes

Informa't abans d'actuar

Sempre que hi ha moments d'incertesa i crisi, la desinformació augmenta. És recomanable que tinguem una actitud crítica amb els missatges que rebem per Whatsapp i les xarxes socials i dediquem temps a informar-nos a través de mitjans de comunicació plurals i contrastats. Per evitar que les nostres accions puguin tenir un impacte negatiu, és necessari que tinguem la mateixa actitud quan decidim de quina manera podem col·laborar. Tot i que ens trobem en un moment d'emergència, no tot serveix. Paciència, la millor solidaritat sempre és de llarga durada. Busqueu les opcions solidàries més eficaces.

Implica't, actua i participa

Les mobilitzacions ciutadanes formen part de la nostra història i han conformat el nostre present. Dinou anys després de les multitudinàries manifestacions del "No a la guerra", contra la participació en la invasió de l'Iraq, és hora de tornar a pronunciar un crit unànime per la pau, ara davant del conflicte a Ucraïna. Estigueu atentes a les convocatòries de les entitats de Lleida pels drets humans i participa-hi. En aquests moments no existeix cap proposta oberta de voluntariat. No obstant això, la situació és canviant i pot ser que, en qualsevol moment, les diverses entitats implicades facin crides al voluntariat per col·laborar en l'acollida de persones refugiades i altres tasques derivades de l'emergència. Si voleu estar assabentades de totes les mobilitzacions, podeu seguir-nos al nostre canal de Telegram i a les xarxes socials i rebreu totes les novetats.

Comparteix, denuncia i solidaritza’t

L'activisme digital també és una opció. Tots els partits i administracions poden, a diferents nivells, treballar perquè s'aturi la guerra. Cal pressionar perquè no s'abandoni mai la via del diàleg i els esforços diplomàtics. Digues la teva i trenca amb els discursos bel·licistes i reivindica l'acollida de persones refugiades. El camí de la pau passa pel rebuig a l'escalada militar. La guerra només porta víctimes, destrucció i sofriment. En l'actualitat hi ha 65 conflictes armats actius, i molta feina per fer a favor de la pau i els drets humans. Vés amb compte, no difonguis informacions que puguin despertar l'odi i l'estigma contra la població russa. Les conseqüències del conflicte bèl·lic no les hauria de patir la població civil sense cap responsabilitat. Tingues en compte que hi ha molts ciutadans i ciutadanes russos que, malgrat la manca de llibertat i la repressió, omplen els carrers en rebuig a la guerra i per defensar la pau.

Fes objecció fiscal a la despesa militar

El Govern espanyol va anunciar l'enviament de material militar ofensiu a Ucraïna, una decisió que només beneficia a la indústria armamentística i a l'escalada bèl·lica. És el moment de no destinar ni un euro per a la guerra! L'Objecció Fiscal és un acte de desobediència civil, és la negació de col·laborar amb l'Estat en la preparació de les guerres i en el manteniment de l'estructura militar. L'acció consisteix a separar una part de l'impost sobre la renda, la part que correspondria a la despesa militar, i desviar-la cap a un projecte social i solidari. La campanya per presentar la declaració de la renda corresponent a l'exercici 2021 encara no està activa. Si vols, pots deixar-nos les teves dades de contacte en aquesta pàgina, t'avisarem quan estigui disponible, t'assessorarem de com fer-ho i t'enviarem la informació més rellevant.

Enforteix el teixit solidari de Lleida

La Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida treballem perquè les diferents administracions públiques proporcionin ajuda humanitària eficaç i garanteixin una acollida digna a totes les persones refugiades independentment del seu origen. Ara pots valorar convertir-te en amic o amiga de la Coordinadora realitzant l'aportació que més s'adapti a la teva situació i contribuiràs a enfortir la nostra tasca de transformació cap a la Justícia Social. El treball continuat és el que enforteix les organitzacions i col·lectius locals, i permet actuar en cas d'emergència. Els teus donatius tenen deduccions fiscals.

Dona suport a les organitzacions internacionals

Com puc fer donacions? La forma més efectiva de canalitzar l'ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja fan feina sobre el terreny. Actualment, fins a 16 entitats catalanes -com ara Creu Roja, Intermón Oxfam, Càritas, Metges sense fronteres o Farmamundi- estan donant una resposta immediata a les persones que pateixen les conseqüències de la guerra. En aquest llistat de la Generalitat trobareu les organitzacions amb base a Catalunya que donen resposta a la crisi humanitària directament.

FAQS

Preguntes freqüents

Tot i que les recollides de material neixen de la bona fe i l’admirable solidaritat ciutadana, no sempre tenen un impacte positiu. Un dels perills d’aquestes campanyes és que el volum de la donació sigui tan elevat que acabi sent difícil de gestionar i sigui un destorb per les organitzacions humanitàries que treballen a la zona. La desconeixença de les necessitats reals de la població afectada, la petjada ambiental pel desplaçament, l’impacte sobre les economies locals o les restriccions duaneres dels països on es vol fer arribar l’ajuda són alguns dels motius pels quals també desaconsellem les campanyes de recollida de materials. Si vols saber-ne més, en aquest article pots consultar més informació.

Si ets una empresa o una entitat i disposes d’un cert volum de material que voldries donar, el Port de Barcelona pot rebre aquest material directament a l’espai logístic que hem disposat per atendre aquesta necessitat.

Per coordinar la recollida d’aquest material el Banc d’Aliments de Barcelona s’està encarregant de l’organització de la recepció. Us demanem que us poseu en contacte per coordinar aquesta recepció al correu electrònic: help4ukraine@bancdelsaliments.org o trucar al telèfon del SAU del Port de Barcelona 93 298 60 00.​

Podeu vehicular les vostres aportacions a través del Fons Català de Cooperació utilitzant els següents números de compte:

Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531

Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

Per tal que es destini al conflicte armat a Ucraïna, cal incloure el concepte: Campanya 3699-Crisi Ucraïna

O també pots fer aportacions econòmiques directament a les entitats que ja fan feina sobre el terreny. En aquest llistat de la Generalitat trobareu les organitzacions amb base a Catalunya que donen resposta a la crisi humanitària.

A nivell de província, la Generalitat de Catalunya ha obert un correu electrònic per a totes aquelles persones que vulguin cedir algun espai, puguin enviar un correu electrònic a: acollida.igualtat@gencat.cat.

A nivell de Lleida ciutat, des de l’Empresa Municipal d’Urbanisme s’ha habilitat un e-mail on les persones que vulguin o puguin cedir habitatges de forma temporal puguin deixar les seves característiques i dades de contacte. Des d’allí es gestionaran els documents corresponents i entraran a formar part de la Borsa que l’Ajuntament tindrà d’habitatges d’emergències, com l’actual. Qualsevol persona que vulgui més informació pot enviar un correu electrònic a emu@paeria.cat.

És recomanable, sempre que existeixin recursos municipals, de la Generalitat o de l’Estat espanyol, que les persones que arribin i necessitin allotjament ho facin en habitatges que no siguin privats ni a nivell individual.

Moltes de les persones que arriben tenen una xarxa familiar que els pot acollir. Si no és el cas, l’Estat espanyol, la Generalitat de Catalunya i el mateix Ajuntament de Lleida han posat a disposició diferents espais on acollir aquestes persones, com els pisos d’emergències, les cases de colònies, els albergs o inclús, en alguns casos, s’han habilitat habitacions d’hotels.

Recordem que acollir una família en una habitació, dins un habitatge particular, pot comportar algunes implicacions com el fet de no tenir assolits els serveis bàsics com l’alimentació, la roba, no tenir assegurances, etc. És important pensar en la situació d’aquestes persones, sense parlar la llengua, per no caure en una revictimització. Com què el conflicte es preveu llarg és imprescindible que aquestes persones entrin dins del circuit públic d’ajuda i el sistema de protecció internacional.

La millor opció és que puguin estar en espais adequats, i a poder ser, amb la xarxa social i familiar a prop. Ara com ara, tampoc no sabem si les persones que acullin a casa seva a persones refugiades podran rebre alguna ajuda econòmica i cal pensar en la cobertura dels serveis bàsics. Igualment, la Generalitat de Catalunya ha obert un correu electrònic per a totes aquelles persones que vulguin cedir algun espai, puguin enviar un correu electrònic a: acollida.igualtat@gencat.cat

Moltes persones ens heu trucat preguntant si calia o era prudent anar a buscar gent a la frontera per allunyar-la del conflicte armat i portar-la cap a Lleida.

Les nostres recomanacions, sempre pensant en el benestar de les persones, és que NO es facin viatges exprés.

Són moltes les entitats especialitzades que estan treballant en la zona, ja s’han establert diversos corredors humanitaris i s’ha establert punts de suport en les fronteres per atenció a les primeres necessitats de les persones que arriben gestionats per ONGD.

Des de Medyka, enclavament fronterer polonès, ja és un punt clau on autoritats, institucions i ONG faciliten l’entrada, assistència i transport a qui fuig de la guerra d’Ucraïna a llocs segurs de tota la Unió europea, de forma ordenada i sobretot amb una seguretat cap a les persones afectades que no podem oferir individualment.

Anar a buscar persones i portar-les directament a altres indrets fa que aquestes persones arribin a la ciutat sense els recursos bàsics coberts, que no tinguin xarxa social ni familiar, que arribin sense allotjament i sense coneixement de l’entorn i dels recursos. Recordem que la forma més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny. 

El Fons Català obre una nova campanya d’emergència per a les administracions locals davant el conflicte a Ucraïna

El FCCD, la iniciativa municipal que aglutina ajuntaments de tota Catalunya en l’àmbit de la cooperació, pau i drets humans, ha publicat una guia per a la gestió de la campanya d’emergència de suport a la població víctima de la guerra. L’entitat durà a terme una identificació de les necessitats a terreny i s’establiran aliances amb municipis i entitats locals per tal d’identificar les accions i proporcionar ajuda a Ucraïna. Si sou un ajuntament o un ens supramunicipal, podreu trobar tota la informació en aquesta pàgina. 

Altres recursos interessants

La mà refugi

És un vídeo del Fons Catala de Cooperació al Desenvolupament adreçat a la ciutadania en general perquè coneguin les diferents opcions que tenen per implicar-se davant la crisi de les persones refugiades, a més de donar-los alternatives a la recollida de roba.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard