Un cicle a la UdL aborda la ‘googlelització’ de l’educació i la bretxa digital

Docents reflexionaran sobre pros i contres de l'ús de les tecnologies digitals a l'aula

Què passa a les aules quan s’utilitzen eines digitals de suport per a l’ensenyament? Realment faciliten l’aprenentatge? Provoquen desigualtats? Com hauria de ser una educació digital crítica? Aquestes són algunes de les preguntes a les què pretén donar resposta el cicle Tecnologies digitals a l’aula: interferències pedagògiques? que comença avui a la Sala de Juntes de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida (UdL).
 

Organitzat per l’Institut de Ciències de l’Educació, l’equip ICE en Gestions Creatives, la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL i la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, consta de quatre conferències -18 i 25 de novembre i 2 i 9 de desembre- que combinen presencialitat i virtualitat alhora.   Sandra Gómez (tècnica investigadora de la Fundació Ferrer i Guàrdia), serà l’encarregada d’obrir el cicle amb la xerrada: Transcendint els dispositius. L’educació en l’abordatge de la bretxa digital, sobre com l’ús d’aquestes tecnologies suposa també bretxes d’accés, d’ús i de qualitat que se superposen a desigualtats ja existents, i com cal introduir-les a l’aula des de l’equitat.  

La necessitat de treballar des de l’educació les imatges mediàtiques de la cultura visual que influeixen en la construcció identitària dels infants des d’una mirada crítica, serà abordada per les professores de la UdL, Carme Molet i Dànae Quiroz, que presentaran projectes de bones praxis duts a terme en àmbits escolars i universitaris.  

Cecília Bayo, membre del grup de pares i mares aliats amb XNET per la democràcia digital en l’educació, explicarà quines són les derives per als drets digitals i a l’ensenyament de qualitat de l’alumnat el desembarcament progressiu de Google a les aules de l’escola pública catalana des del 2010. Bayo analitzarà aquesta ‘googlelització’ de l’educació des d’una mirada política i pedagògica.

Finalment, Irene Fernández (arquitecta i músic especialitzada en el disseny d’espais pedagògics i creadora de Creactura) i Elisabeth Soldevila (psicòloga i mestra) tancaran el cicle el dia 9 de desembre, proposant noves maneres de relacionar-se amb la tecnologia des del món educatiu. Parlaran de creativitat vinculada a la tecnologia i mostraran exemples i idees de ‘desballestament’ creatiu, tinkering, eines senzilles d’electricitat, electrònica, programació o stopmotion que es poden incorporar al dia a dia del aula.  

MÉS INFORMACIÓ:

Programa Tecnologies digitals a l’aula: interferències pedagògiques?

Publicat a la web de la UdL

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard