La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, juntament amb la Plataforma Aturem les guerres presentaran una moció al ple de l’Ajuntament de Lleida del mes d’abril en suport a la campanya “Aturem les guerres”, una iniciativa ciutadana que ha sorgit a diferents punts de Catalunya per promoure la No violència i la Cultura de la Pau, amb accions com les concentracions setmanals o diàries de cada població i altres.
La moció acorda sol·licitar al govern espanyol l’inici d’un pla de reconversió de la despesa en defensa militar cap a sistemes de seguretat humana, de defensa no ofensiva i de defensa civil no violenta. Per altra banda, que el govern municipal faciliti informació perquè la ciutadania pugui exercir el seu dret a l’objecció fiscal a la despesa militar, i l’adhesió a la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau.
La moció fa referència expressa a la guerra a Ucraïna, demanant acollir i donar suport a les persones que exerceixen el seu dret a l’objecció de consciència i deserció, així com donar suport a les iniciatives ucraïneses de resistència civil i a aquelles iniciatives diplomàtiques que portin a un alto el foc immediat, però també fa referència a altres conflictes armats i a la carrera armamentística que està tenint lloc a Europa.
Aquesta moció ja s’ha presentat amb èxit a altres Ajuntaments, essent presentada per diferents seccions territorials de la plataforma Aturem les guerres, juntament amb entitats de l’àmbit de la Pau i els drets Humans. La Moció d’Aturem les guerres ha estat aprovada amb unanimitat als plens dels Ajuntaments de Banyoles, Terrassa, Rubí i Girona.
A Lleida, s’ha vinculat la temàtica de la Moció amb la proposta educativa de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida per al Dia Escolar de la No Violència i la Pau, i la Plataforma Aturem les Guerres han demanat col·laboració a l’alumnat dels instituts i escoles de Lleida per tal d’afegir un punt a la moció que fes referència a l’impacte de les guerres i l’armamentisme en el Dret a l’Educació i els Drets de la Infància.
Així, membres de la Plataforma Aturem les Guerres han assistit a les reunions del Consell d’Infants i el Consell de Joves per explicar-los què és una moció i com poden col·laborar en la redacció d’aquesta, debatent a classe i aportant idees sobre la importància de la cultura de la pau en l’educació i per reivindicar una infància lliure de violències. Perquè la Pau és molt més que l’absència de guerres. La Pau implica la fi de totes les violències i les formes d’opressió, i per tal d’assolir-la s’ha de garantir l’accés i exercici dels Drets Humans.
Podeu consultar la moció original de la Plataforma Aturem les Guerres AQUÍ