Una resposta col·lectiva a l’auge del feixisme a Catalunya i al món

Descarrega el dossier i llegeix la crònica del Curs de Conflictologia sobre feixisme i extrema dreta al món organitzat conjuntament amb el Servei Civil de Catalunya.

Al Curs de Conflictologia d’enguany s’ha parlat sobre la situació de l’extrema dreta a Catalunya, l’auge dels extremismes violents al món i el seu impacte en les nostres societats i de les respostes antifeixistes des del feminisme i l’antiracisme, entre d’altres. Al voltant de trenta persones han completat el curs, que ha tingut lloc online els dies 13, 15, 20, 22 i 23 d’octubre i que per primera vegada ha estat organitzat conjuntament des de l’SCI amb la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida.

El cicle ha consistit en 9 xerrades i una taula rodona. Per començar, Pamela Urrutia, investigadora de l’Escola Cultura de Pau, ha introduït els conceptes de pau positiva i negativa i ha explicat les múltiples definicions de la paraula conflicte i violència. En la segona sessió, Urrutia ha fet una radiografia de l’estat i la distribució geogràfica dels conflictes armats l’any 2019, de les causes més importants per les quals es produeixen i del paper de les dones en aquests conflictes. Pel que fa a la sessió dedicada a l’estat del Feixisme a Catalunya, el fotoperiodista Jordi Borràs ha parlat dels orígens de l’extrema dreta i dels pilars ideològics que la sostenen. Moussa Bourekba, investigador del CIDOB, ha conduït la sessió sobre l’auge dels extremismes violents al món en què ha parlat de com sorgeixen, de quins tipus n’hi ha i quins són els reptes que plantegen.

Un cop s’han assentat les bases teòriques sobre l’extrema dreta, s’ha passat a parlar sobre les respostes antifeixistes que s’hi dónen des del feminisme i l’antiracismePastora Filigrana, advocada i defensora de DDHH, ha assenyalat que per fer front a la retòrica feixista i neoliberal és primordial l’acció col·lectiva de moviments i comunitat i que per això són tan importants els feminismes i els moviments antiracistes. En la sisena sessió del cicle, la periodista i doctora en antropologia Núria Alabao ha parlat sobre postfeixisme, la sortida neoliberal a les crisis i de com aquest discurs afecta directament als drets de les dones. En la següent sessió, Özgür Günes Öztürk, treballadora en ciències socials, ha posat el focus en l’auge de l’autoritarisme a Turquia i les seves implicacions en la política nacional i internacional. Seguidament, Sònia Andolz, professora de Política Internacional, Seguretat i Anàlisi de conflictes, ha explicat els conceptes de seguretat i securització i com els estats els utilitzen a favor dels seus interessos en segons quines crisis. En l’última sessió, l’advocada Esther Sancho ha parlat sobre els delictes d’odi des de la perspectiva dels drets humans.

Per tancar el cicle de Conflictologia, s’ha organitzat una Taula Rodona per intercanviar idees sobre les accions col·lectives que es poden emprendre davant el feixisme i l’autoritarisme. Ha estat moderada per la periodista Leo Badia i hi han participat Jaume Nouvilles de la Plataforma 8 d’Abril, David Gil de l’Aula municipal de teatre, Maria Huguet del Grup Feminista de Ponent i Iolanda Teixidó del projecte Memòria 2N de l’Ateneu Cooperatiu La Baula.

Si voleu saber més detalls sobre el Cicle de Conflictologia d’enguany, podeu consultar el dossier amb les cròniques de totes les sessions.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard