Vides esquinçades

Rosa Majoral, directora d'Arrels Sant Ignasi, demana recursos per a la recuperació física i psicològica de les víctimes de violació, i de les ferides que la violència masclista deixa en la societat.

Acabem de passar el dia de Tots Sants i el dia dels difunts on es recorda els avantpassats i aquells familiars estimats que ens han deixat. Uns dies que estan precedits per la festa popular de la castanyada on molts dels joves surten a passar-s’ho bé. Enguany recordarem aquesta castanyada per la brutal violació d’una menor al polígon d’Igualada i un parell de dies més tard, una altra aquí a Lleida a la falda de la Seu Vella. Segons dades dels Mossos es recullen més de dues denúncies per violacions al dia i encara més, d’abusos sexuals, sense tenir en compte les persones que no acaben formalitzant la denúncia i sense oblidar les dones que es moren a mans dels seus agressors havent patit aquestes violències sexuals, o les dones en situació de sense sostre que viuen infinitament més desprotecció. Aquests fets no es poden minimitzar ni relativitzar ni negar o amagar ni com a persones ni com a societat. Són actes que no es poden consentir en una societat i que ens demanen i ens interpel·len a actuar en la nostra quotidianitat.                       

El que no es diu, sembla que no existeixi. Potser estem davant d’un altra pandèmia, la pandèmia masclista de voler dominar l’altre, i en aquest cas, l’altre és la dona. Malauradament, no és una pandèmia nova en el sistema patriarcal on estem immersos. De fet hi ha estat tota la vida, però això no vol dir que ho haguem de normalitzar, ni molt menys acceptar, ans el contrari, cal visibilitzar-ho per trencar aquestes violències tant estructurals. El feminisme ha avançat i dona veu per encoratjar l’erradicació de qualsevol tipus d’abús de poder sobre les persones, però cal també fer més passes endavant: Viure d’una forma diferent les noves masculinitats, que es respecti la diversitat (mirada des de l’enriquiment), on no es fomenti les desigualtats, on es condemnin aquestes violències estructurals per part de tots i totes i no en siguem còmplices, que es visualitzin al màxim, etc. I sobretot, que hi hagi recursos i eines per acompanyar la recuperació o reparació d’aquestes vides esquinçades per una violació, i d’aquestes ferides que es van fent més grans com a societat. No oblidem que no hi ha una vida que en valgui més que una altra, les de les dones tampoc.

Rosa Majoral i Josa

Directora d’Arrels Sant Ignasi

Publicat a la web d’Arrels Sant Ignasi

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard