Vinguin d’on vinguin

Il·lustració de Fadi Abou Hassan. Humoràlia 2017.
Aquest any la xifra de persones desplaçades per la força ha arribat als 100 milions. Una xifra estratosfèrica i vergonyant que pot marcar la deriva de la humanitat si no hi fem alguna cosa. Comunicat per una Lleida Acollidora.

Els efectes devastadors del canvi climàtic, els conflictes bèl·lics i la violència, la misèria i manca d’oportunitats, la fam, l’autoritarisme i la persecució política, religiosa i per raons de gènere i orientació sexual no deixen d’expulsar persones de les seves llars, que es veuen obligades a migrar per buscar una vida digna i que acaben enfrontant tot tipus de violències en el camí i trobant seriosos obstacles per l’acollida.

L’augment del preu dels aliments i l’escassetat degut a la guerra a Ucraïna, l’increment del preu preu dels combustibles i l’impacte del canvi climàtic en els cultius estan provocant que els efectes de la mancança d’aliments comencin a causar estralls, sobretot a l’Àfrica subsahariana, ara mateix epicentre de conflictes i catàstrofes climàtiques.

Mentre, continua la militarització de les fronteres i augmenta sense fre la inversió mundial en armes, cada cop més destructives, i les poblacions civils continuen sent les principals víctimes dels conflictes. Actualment, hi ha més de 60 conflictes armats actius al món: Ucraïna, Síria, Sudan, el Tigray a Etiòpia, Somàlia, Yemen, República Centreafricana, RD Congo, Colòmbia, Mali, Afganistan, Palestina…zones amb conflictes latents que generen milions de persones refugiades i desplaçades internes.

L’any 2021 va ser l’any amb més víctimes al Mediterrani i a la Ruta de les Canàries, on hi hagut almenys 4016 morts. Milions de persones es troben atrapades en camps de refugiats, en centres d’internament d’estrangers (CIE)  i en diferents punts fronterers arreu del planeta esperant una oportunitat per recuperar la seva vida i la seva dignitat. Això és el que provoca la inexistència de vies segures i sistemes d’acollida dignes: més morts i violència, tràfic de persones i afegir més sofriment al sofriment.

Segons dades del Comitè Espanyol d’Ajuda al Refugiat (CEAR), l’any 2021 es van registrar 69.891 peticions d’asil a l’Estat, de les quals van obtindre resolució favorable 7371: el 10’5%, molt per sota de la mitja europea. A l’inici de la guerra a Ucraïna es van obrir més de 20mil places d’acollida per a rebre les persones refugiades que arribaven, demostrant que hi ha capacitat per a garantir acollida digna i per a regularitzar persones.

La ràpida i eficient resposta  a la crisi d’Ucraïna posa de manifest que fins ara, la resposta a les crisis de refugiats i la manca de vies segures i acollida respon a una falta de voluntat política i no a una falta de capacitat d’acollida.

Avui, dia 20 de juny, es commemora el dia de les persones refugiades i les entitats de l’Eix Migracions i Refugi i de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida demanem Refugi per a totes les persones forçades a migrar, independentment del seu origen.


Obrim les portes i els cors a les persones que fugen d’Ucraïna, i a les que fugin d’on sigui. Vinguin d’on vinguin: acollim i dignifiquem també la vida de les persones migrades que viuen aquí i que la pandèmia ens ha demostrat que són essencials. Esenciales, així mateix s’anomena el moviment que ha impulsat la ILP  per la regularització de 500mil persones que es troben en situació administrativa irregular a l’Estat, i per tant no poden exercir els seus drets.

Membres del moviment estatal #RegularizaciónYa han visitat avui Lleida, per explicar i promoure la iniciativa legislativa popular que busca que les persones migrades siguin reconegudes com a ciutadanes de ple dret. Fem una crida a que signeu la ILP i col·laboreu en la campanya de Regularització Ja. 

Per una LLeida acollidora. Refugi i papers per a totes

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard