La UE no ha de ser complice de la pèrdua de vides al mar i la violació de drets a les fronteres d’Europa

Comunicat conjunt d'Amnistia Internacional, Oxfam Intermón, Danish Refugee Council, HIAS Europe, Human Rights Watch International, Metges sense Fronteres i altres organitzacions Internationals per denunciar la gestió migratòria de la UE.

Un cop més, desenes de vides s’han perdut a les fronteres d’Europa a causa del fracàs de la UE per permetre que les persones que busquen protecció arribin a Europa de forma segura. Centenars de persones estan desaparegudes i s’entén que han mort després de l’última tragèdia davant de la costa grega. Hi ha informes que assenyalen que moltes pèrdues van ser de dones i infants, que van morir sota la coberta d’aquest vaixell en el qual fugien amuntegats. Les autoritats de diversos Estats membre van ser informades que aquesta embarcació estava en perill hores abans que bolqués, i un avió de Frontex també era present al lloc.

Aquestes tragèdies humanes s’estan produint diàriament en les fronteres terrestres i marítimes d’Europa. El primer trimestre d’aquest any ha estat el més mortífer al Mediterrani central en sis anys. Organismes de vigilància dels drets humans, organitzacions de la societat civil, les Nacions Unides i nombrosos periodistes d’investigació, així com importants mitjans de comunicació, han documentat les violacions als drets humans, el rebuig i els fracassos sistemàtics per participar en la cerca i rescat, que ara s’han convertit en la política de facto de gestió de la migració de la UE. S’han publicat centenars d’informes i testimonis basats en testimonis i supervivents. Les organitzacions han advocat sense descans davant la Comissió Europea, els Estats membre i els responsables polítics europeus perquè adoptin mesures que posin fi als abusos contra els drets humans i les morts a la frontera de la UE.

En canvi, alguns Estats membre de la UE han reduït dràsticament la capacitat de recerca i rescat al mar i han restringit les operacions de recerca i rescat de la societat civil, la qual cosa significa que no es pot oferir assistència ràpida i efectiva als migrants en perill, en flagrant incompliment de les obligacions internacionals de recerca i rescat. A més a més, la setmana passada els Estats membre van acordar una reforma del sistema europeu d’asil i migració, que es basa en la dissuasió i detenció sistemàtica a les fronteres de la UE, la qual cosa probablement incentivarà més rebutjos i morts al mar, mentre que els mecanismes de vigilància a les fronteres establerts fins ara no són ni independents ni efectius. Això només empenyerà a les persones que fugen de la guerra i la violència cap a rutes encara més perilloses i causarà més morts innecessàries. Mentrestant, els Estats membre de la UE segueixen confiant en acords opacs pel valor de milers de milions amb tercers països, en un intent d’evitar les seves responsabilitats en matèria d’asil.

Instem a una investigació completa sobre aquestes morts, específicament sobre el paper dels Estats membre de la UE i la participació de Frontex. Instem a la Presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen, a què adopti d’un cop per totes una postura clara sobre el cementiri obert a les fronteres terrestres i marítimes d’Europa, i que responsabilitzi als Estats membre. Exigim un sistema europeu d’asil que garanteixi a les persones el dret a buscar protecció en ple respecte als seus drets. La UE hauria d’abandonar la narrativa de culpar als traficants pels naufragis i deixar de veure solucions únicament en el desmantellament de les xarxes delictives. Instem a la UE i als Estats membre a establir operacions proactives de recerca i rescat liderades per l’Estat al mar Mediterrani.

Durant massa anys, hem sentit paraules buides de la Comissió Europea i els Estats membre de la UE, que es mostren “preocupats”, “entristits”, “consternats” per la pèrdua de vides sense prendre mesures. Aquest cop ha de ser diferent. És hora de protegir finalment les vides i els drets de les persones que busquen seguretat a Europa.

Subscriuen aquest comunicat: Amnesty International, Danish Refugee Council, HIAS Europe, Human Rights Watch International, Rescue Committee Médecins sans Frontières / Doctors Without Borders, Missing Children Europe, Oxfam, Save the Children, SOS Children’s Villages International.

Publicat en castellà a Oxfam Intermón

Recollida de signatures d’Oxfam Intermón per a exigir vies legals i segures

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard